Skrota värnplikten

Tycker att det var överraskande många som enligt undersökningen som varit som tycker att vi ska behålla värnplikten och förvånadsvärt få som vill skrota den.
Visst, det finns många som säger att man inte är en riktig man fråns att man gjort lumpen. Något som jag får kontra med orden man är inte en riktig man fråns att man är hörselskadad och har diabetes. Nej men vad jag är ute efter är vilken nytta värnplikten gör?
Det är ju inte som så att vi behöver den för att försvara vårt land, eller jag hoppas i alla fall inte det då jag tror att vi klarar oss bättre i ett krig genom att utbilda fler diplomater i sådana fall. För Sverige i ett krig skulle handla mer om stödet från EU och USA än något annat i en sådan situation. Men ut över det så tror jag att det är otroligt små marginaler för att Sverige ens skulle hamna i ett krig, ett mer neutralt land får man nog leta efter.
Så vad som återstår av vad vi har nytta av är dem som gör lumpen och sedan gör utlandstjänst, med andra ord har det som ett arbete, kortsiktigt eller långsiktigt. Det är dem enda som ger tillbaka något till landet från den kostsamma utbildning som de fått. Så varför inte göra om hela värnplikten till en utbildning som alla andra utbildningar? Diplomater försvarar oss bättre i krig än vad svenska soldater gör men de får inte sin utbildning och boende gratis.
Tycker att det är en onödig kostnad att utbilda ungdomar för krig när vi inte är i närheten av något krig, för att sedan se att de flesta går utbildningen mest för att det ska vara gjort och ingeting annat. Lite krav borde ställas på dem som får utbildningen betald, kanske borde utlandstjänst stå med på schemat för att förändra innebörden. För det finns ingen mening i att utbilda skolpojkar till att skjuta med vapen på skjutbana utan någon större mening. Då kan man lika gärna skicka dem till High Chaparall, ge dem vars ett flak öl och låta dem skjuta indianer med knallpulver pistoler så att dem får leka av sig innan arbetslivet börjar.


"Varför kriga när man kan kramas?"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0