Asiastisk välfärd

Välfärd är ordet som vi ofta använder i Sverige, ett ord som våra politiker gärna använder få att kränga röster. Helt enkelt ett ord som hörs bra och menar att folket ska få det bättre ställt. Något som kanske hörs som en självklarhet för oss Svenssons, något som ska finnas med hela tiden för att det inte ska kännas konstigt.
Antagligen av samma anledning så har jag tyckt att det borde vara lika dant över hela världen för att göra det jämnlikt fram tills att jag kom på skillnader mellan lilla landet lagom mot jättarna i öst.
Jag tänkte, i Sverige pratar vi om en välfärd där var hushåll ska kunna ha minst en bil, att kunna äta gott till helgen, kunna ha råd med någon utlandssemester och kunna leva gott helt enkelt. Ett helt realistiskt mål för ett land på 9 miljoner invånare, frågan är bara hur påverkan är när 2,4 miljarder människor genomgår välfärd?
Självklart så är det ju inte exakt 2,4 miljarder personer i Kina och Indien som har en utveckling framåt som vi skulle kunna kalla för välfärd, men det är en otroligt stor siffra av människor som förbättrar sina levnadstandards och bilförsäljningen har aldrig varit större i dessa länder än vad den varit de senaste 5 åren. Men om vi istället tar en så enkel sak som att var person skulle köpa en godispåse mer under ett år så har vi 2,4 miljarder påsar, om de ökar konsumtionen av nötkött med någon ynka procent så skapar det otroligt mycket större mängder av djur och för var liten förbättring i konsumtionen så påverkar det något otroligt världsmiljön.
När man sen ser till Kina så har de börjat flytta produktion till utlandet för att dra ner på kostnader, de köper upp större mängder av världens betong och stål för att fortsätta bygga och vad kineserna vill ta efter är amerikansk levnads standard, där problemet är att USA är 6 gånger så litet och redan ser problem i miljön.

Så frågan är, hur ser det ut om 10 år? Fortsätter deras befolkning att öka i samma takt, hur påverkas miljön och hur långt kan det gå?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0